GO-VLC

GOVLC • Gepersonaliseerd onderwijs • VeenLanden College

Gepersonaliseerd onderwijs

Bij GO-VLC kies je veel zelf: je doelen, hoe je leert en met wie je samenwerkt. Je hoeft het niet alleen te doen: je persoonlijke coach helpt je met al die keuzes. Samen bepaal je of je vakken op mavo-, havo- of atheneumniveau doet. Bij jullie wekelijkse gesprek bespreken jullie de afgelopen week en je planning voor de volgende week. Jij bent natuurlijk zelf de voorzitter van deze mini-vergadering. Je zult zien dat je coach steeds minder hoeft bij te sturen, omdat je het al heel snel gewoon zelf kunt. Van eigen verantwoordelijkheid word je sterk en krijg je veel zelfvertrouwen. Daar ga je voor, toch?

Vrijheid, hoe zit dat?

Je krijgt veel vrijheid om je dag en je werk zelf in te delen. Daardoor heb je ook de kans om vaardigheden op te doen, waar je de rest van je leven iets aan hebt, zoals overleggen, samenwerken en plannen. Je leert ook om voor de stilte te kiezen als een opdracht waaraan je moet werken, dat nodig maakt. Dat kan best lastig zijn, vooral als het nu net zo gezellig is met de andere leerlingen in de werkruimte. Je leert al snel bij GO-VLC dat je alleen vrijheid kunt krijgen, als je ook sterk genoeg bent om verantwoordelijkheid te nemen. De bel speelt geen grote rol op locatie Vinkeveen: er gaat er alleen één aan het begin van de dag en aan het begin en eind van de pauzes. Ook dat hoort een beetje bij vrijheid.

De schooldag

Iedere dag start je samen met je base-group. Daar wordt onder meer het wereldnieuws van die dag besproken en plan je waaraan jij die dag gaat werken in de workshop. Altijd handig om het vak te kiezen van de docent die bij de workshop staat die dag; voor als je extra hulp nodig hebt. Bij de workshop zit je in de werkruimte, de mediatheek of de workshoplokalen. Jij mag kiezen! Je werkt met je eigen laptop in een digitale omgeving. Daar vind je lesmateriaal dat je nodig hebt. Dus geen gesjouw met boeken! Dan zijn er op een dag lezingen waarin uitleg wordt gegeven. Die lessen volg je met leerlingen die op hetzelfde niveau werken als jij. De lessen waar een vaklokaal voor nodig is, zoals lichamelijke opvoeding, muziek, techniek en beeldende vorming, volg je met je klas.